Over mij...
Ik ben Santucia Gradner, 33 jaar. Maatschappelijk werker. Opgegroeid in een Surinaams-Nederlands gezin in Amsterdam. Oprichter van LINK! en gek op dansen, lezen en uitdagingen.
En ik houd van mensen. Maatschappelijk werk is in die zin een roeping voor me. Mensen die in de knel zitten help ik graag weer op weg. Op naar een stabiel en positief leven.
Begeleiding
Mijn begeleiding is niet gericht op labels en beperkingen. Natuurlijk is het belangrijk om het probleem van een klant in kaart te brengen. Maar minstens zo belangrijk is het om de persoon in zijn kracht te zetten, zodat hij of zij in de toekomst zelfstandig de hobbels in het leven kan nemen. Veel mensen die in de problemen zitten, zijn zich niet bewust van hun talenten en zinken weg in de negativiteit. Ik geloof in de kracht van mensen om zich weer een weg omhoog te banen. Dus vraag ik aan mijn klanten waar ze blij van worden, waar ze van ontspannen, en moedig ze aan, als dat kan, nieuwe initiatieven te ontplooien. Zodat ze sterker en weerbaarder worden.
Ik geloof in open communicatie en vertrouwen. Mensen schamen zich wel eens voor hun situatie of hun gedrag, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik sta naast een klant, creëer een sfeer waarin iemand zich rustig voelt en luister zonder oordeel. Ik ben zelf multicultureel opgegroeid en heb hierdoor veel respect voor verschillende normen en gebruiken van mensen. Het woord raar ken ik niet, dat belemmert alleen maar.
Naast het algemeen maatschappelijk werk heb ik me toegelegd op en ben ik in te huren voor twee andere aandachtsgebieden:
Voor- en nazorgtrajecten en rouwverwerking en –begeleiding.
Voor- en nazorgtrajecten
Mensen die door de huisarts zijn doorverwezen stuiten vaak op een wachtlijst, waardoor ze (nog) niet de hulp kunnen krijgen die ze vaak wel nodig hebben. Ik vang de mensen op, breng de problemen in kaart, help waar nodig en zorg voor een warme overdracht aan de hulpverlener.
Daarnaast ben ik beschikbaar voor zogenoemde nazorgtrajecten. Wanneer iemand in een moeilijke periode in zijn of haar leven een stevig hulptraject heeft gevolgd en is uitbehandeld, dan is het soms raadzaam die niet in ene los te laten in de maatschappij. Maar dat er iemand is die, met verstand van zaken, een vinger aan de pols houdt. Die waakt voor valkuilen, een luisterend oor biedt en contact opneemt met de oorspronkelijke behandelaar als dat nodig is. Zo iemand ben ik. Ik werk blended. Dat betekent dat ik de cliënt niet alleen tijdens mijn consult zie, ik houd ook contact via mail, de telefoon en WhatsApp.
Rouwverwerking
Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het verlies van een dierbare. De vader of moeder van een gezin. De partner. Een kind. Of een hele goeie vriend.
In mijn werk stuit ik regelmatig op familiesituaties waarbij rouw een rol speelt. Waarin iemand ernstig ziek is en niet lang meer heeft te leven. Of is overleden en nabestaanden verder moeten.
Ik ben mij hierin gaan verdiepen en scholen, en mag mij nu de eerste rouwpreventiecoach van Amsterdam noemen. Daar ben ik trots op. Zelf heb ik op jonge leeftijd een aantal dierbaren verloren en mijn vader werd op jonge leeftijd ernstig ziek en is inmiddels overleden. Dat heeft grote indruk op me gemaakt. Ik weet dus waarover ik praat.
Te vaak maak ik mee dat er niet wordt gepraat over een naderend einde. Terwijl dat zo belangrijk is. Of dat de kinderen, met de beste bedoelingen, onwetend worden gehouden. Zo had ik een geval waarin de vader zelfmoord had gepleegd en de kinderen werd verteld dat hij was overleden aan de gevolgen van een treinongeluk. Het kind ontwikkelde een grote angst voor treinen, terwijl dat helemaal niet nodig is.
Ik begeleid gezinnen waarbij een gezinslid ernstig ziek is, of overleden. En waarbij de kinderen uit het lood zijn geslagen. Kinderen, met name als ze nog heel jong zijn, weten nog niet veel van de dood en kunnen heftig reageren. Ik leer de kleintjes het verschil tussen leven, levenloos en dood. Doormiddel van gesprekken of door het inzetten van creatieve activiteiten kan ik over rouw met kinderen en volwassenen in gesprek. Een zaligmakend advies is er niet. Rouwverwerking is voor iedereen verschillend. De een zit een tijd thuis, de ander stort zich op zijn werk of duikt in het uitgaansleven. Niets is verkeerd. Zo lang je het maar niet wegstopt. Voor de mensen die vastlopen of waarbij een familielid ondersteuning nodig heeft, sta ik graag klaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb